ESG en ESG RAPPORTERING

ESG staat voor Environmental, Social en Governance

Het is een onderwerp dat de laatste tijd alomtegenwoordig is. Dit komt gedeeltelijk door de Europese richtlijnen, maar ook een veranderende mentaliteit draagt hieraan bij. Ondernemen met het oog op zorg voor milieu en klimaat enerzijds en sociale verantwoordelijkheid en het beleid daarover anderzijds. Dus duurzaamheid op het gebied van energie en grondstoffen (o.a. afval) maar ook het voeren van een sociaal management vallen hier onder. Sociaal management gaat over hoe de onderneming met mensen omgaat, denk maar aan diversiteit, inclusiviteit, gezondheid, persoonlijke ontwikkeling, werkomstandigheden, ….

ESG RAPPORTERING

Er wordt een rapport gevraagd over de prestaties van een organisatie op elk van de drie ESG criteria. Dat rapport moet voldoen aan de richtlijnen van de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive)die investeerders en andere derde partijen transparantie geeft over de duurzaamheidsprestaties van de onderneming. Momenteel is CSRD voor grote bedrijven bedoeld, maar er wordt verwacht dat dit weldra ook invloed zal hebben op KMO’s. 

ESG rapportering voor KMO’s

Door de maatschappelijke ontwikkeling zullen in de komende jaren veel ondernemingen meer aandacht moeten besteden aan ESG gerelateerde bedrijfsvoering en ESG rapportering. Op dit moment zijn KMO’s nog niet onderworpen aan de Europese richtlijnen, maar ze kunnen wel verplicht worden om over ESG te rapporteren door hun leveranciers of klanten. Immers de KMO’s zijn vaak toeleveranciers van grotere bedrijven en gezien deze grote bedrijven ook de impact van hun toeleverketen moeten in kaart brengen, zullen KMO’s gevraagd worden naar gegevens en/of het nemen van acties om hun ecologische impact te verlagen.

KMO’s moeten voorbereid zijn

Als KMO’s hier niet op voorbereid zijn, riskeren ze op termijn niet meer competitief te zijn.  Het is bijgevolg van belang om KMO’s te versterken op het vlak van dataverzameling en rapportering.

BIJKOMENDE VOORDELEN voor KMO’s

Dat heeft bijkomende voordelen , waaronder vlottere toegang tot financiering waar steeds meer duurzaamheidsvereisten aan vasthangen. Ook zien we grote voordelen wat betreft grotere transparantie naar eindklanten , beter inzicht in de eigen bedrijfsvoering, motivatie van de werknemers en het aantrekken van nieuw talent.

Jeanne Schreurs, 0475 497099

jeanne.schreurs@seniorconsultantsvlaanderen.be

Juli 2024.

Weergaven: 26